book

Θηλασμός

Τεχνική Θηλασμού. 

 Κατά την διάρκεια του θηλασμού η θέση η οποία θα πρέπει να βρίσκεστε είναι η καθιστή ή η ξαπλωτή. Και κυριότερα, η θέση στην οποία νιώθετε πιο άνετα.

Κατά την καθιστή θέση, τα χέρια σας θα πρέπει να ακουμπάνε κάπου. Τοποθετείστε το μωρό στο πλάι, καθώς το προσωπάκι του κοιτάζει εσάς και τις κοιλιές σας να εφάπτονται (ακουμπάνε), η μία με την άλλη, έτσι ώστε να μην χρειάζονται μεγάλες κινήσεις για να σας πιάσει το μωράκι σας την θηλή.

Η ξαπλωτή, και σαφώς πιο ξεκούραστη για εσάς θέση, είναι και η θέση κατά την οποία ανακουφίζεστε καλύτερα αν έχει προκύψει καισαρική τομή και σας πονάει η τομή κατά την καθιστή θέση. Όταν θηλάζετε να είστε πάντα με την πλάτη σας σε όρθια θέση, έτσι ώστε το μωράκι σας να είναι στο ύψος της θηλής.

Όσο πιο γρήγορα θηλάσετε, τόσο το καλύτερο. Ζητήστε το μωράκι σας ακόμα και μέσα στην αίθουσα τοκετού. Μην αφήσετε τις μαίες να δώσουν τίποτα στο μωρό σας (π.χ ζαχαρόνερο, γάλα σκόνη).

Αν σας προβληματίζει κάτι στο μαιευτήριο, όσον αφορά τον θηλασμό, ζητήστε από τις μαίες να σας βοηθήσουν.

Καθώς κρατάτε το «ζουζουνάκι» σας στην αγκαλιά σας, χαϊδέψετε το μαγουλάκι του προς την πλευρά που είναι η θηλή ή αλλιώς κρατήστε τον μαστό σας με τον δείκτη και αντίχειρα σας (με τον αντίχειρα από πάνω) και πλησιάστε την θηλή σας στο μάγουλο του μωρού, κοντά στην γωνία του στόματος του, έτσι ώστε να ανοίξει το στοματάκι του και να πιάσει τον μαστό.

Για να αδειάσει τελείως ο μαστός, το μωράκι σας θα πρέπει να πιάσει και την θηλή και το έγχρωμο μέρος της θηλής. Eνώ θηλάζει, με την βοήθεια του δακτύλου σας, βεβαιωθείτε ότι δεν ενοχλεί ο μαστός την μυτούλα του μωρού σας.

Θα πρέπει να θηλάζετε και από τους 2 μαστούς σε κάθε γεύμα. Τις πρώτες ώρες•ημέρες θα πρέπει να βάζετε συχνά το μωρό σας στο στήθος, μέχρι η κυκλοφορία του γάλακτος να ομαλοποιηθεί. Από εκεί και πέρα και μέχρι την πρώτη σας επίσκεψη στον/στην παιδίατρο σας, θα πρέπει να θηλάζετε τουλάχιστον κάθε 3 ώρες. Το βρέφος τις πρώτες ημέρες ζωής του, χάνει βάρος και περίπου στην 10η ημέρα το ανακτά. Από εκεί και πέρα, θηλάζετε όποτε σας το ζητήσει (εφόσον το βάρος του μωρού είναι κοντά στο βάρος της γέννησης). Γενικότερα να γνωρίζετε ότι κατά τα 5 πρώτα λεπτά του θηλασμού, το μωράκι σας, έχει πιεί το 90% της ποσότητας του γάλακτος που χρειάζεται.

Κάθε φορά να ξεκινάτε τον θηλασμό από τον αντίθετο μαστό που είχατε σταματήσει την τελευταία φορά και όσον αφορά την επόμενη φορά που θα θηλάσετε, ο χρόνος μετράει από την ώρα που θα πιάσει το μωράκι σας το στήθος και θα ξεκινήσει ο θηλασμός. Όχι από την ώρα που θα σταματήσετε το γεύμα.

Με το τέλος του θηλασμού, καλό θα ήταν να σκουπίζετε τις θηλές σας και να τις αφήνετε ελεύθερες στον αέρα, για να σκληρύνουν.

Σωστές στάσεις θηλασμού.

Αντενδείξεις Θηλασμού.

Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που δεν μπορείτε να θηλάσετε. Αυτές οι καταστάσεις, μπορεί να σχετίζονται είτε με εσάς, είτε με το μωρό σας:

  • Μεταδοτικές ασθένειες μητέρας (AIDS, Φυματίωση).
  • Σοβαρή ασθένεια μωρού (Σοβαρή νεφροπάθεια, Σοβαρή καρδιοπάθεια, Βαριά αναιμία, Λυκόστομα).
  • Όταν η μαμά λαμβάνει απαγορευμένες ουσίες (Ηρωίνη, Μεθαδόνη, Μαριχουάνα, Βαρβιτουρικά, Αμφεταμίνη, Κοκαΐνη).
  • Όταν η μαμά λαμβάνει σοβαρά φάρμακα (Αντικαρκινικά, Ανιυπερτασικά, Λίθιο, Ηρεμιστικά).
  • Αν το μωράκι σας πάσχει από σοβαρό μεταβολικό νόσημα (Φαινυλοκετονοουρία).
  • Αν η μαμά κάνει κατάχρηση σε καφεΐνη και αλκοόλη (Έπιτρέπoνται 1•2 ποτήρια καφέ ή 1•2 ποτήρια κρασί την ημέρα. Όσο το δυνατόν πιο μακριά από το επόμενο γεύμα του μωρού σας).
  • Αν η μητέρα καπνίζει.
  • Έάν το μωρό έχει έλλειψη ενός ενζύμου (λακτάση) στο έντερο του και δεν μπορεί να χωνέψει την πρωτεΐνη (λακτόζη) του γάλακτος.
  • Σοβαρή προωρότητα.

Τάισμα με μπιμπερό.

Eάν για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να δώσετε συμπλήρωμα γάλακτος (ξένο γάλα), θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον/την παιδίατρο σας για το πιο γάλα είναι το καλύτερο. Προσοχή λοιπόν, διαλέξτε το πιο σωστό γάλα και το πιο κοντινό στον μητρικό θηλασμό. Κυκλοφορούν πολλά, από διαφορετικές εταιρείες. Κάποιες εκ των οποίων το μόνο που κοιτάζουν είναι να πουλήσουν γάλα και δεν κοιτάνε καθόλου την ποιότητα.

Για να ετοιμάσετε το γάλα, θα πρέπει αρχικά να έχετε αποστειρώσει τα μπιμπερό και τις θηλές τους. Βράζετε το νερό (περίπου στα 5 λεπτά), το βάζετε στο μπιμπερό και περιμένετε λιγάκι μέχρι να γίνει χλιαρό. Σην συνέχεια ανά 30ml νερού, βάζετε μια κοφτή μεζούρα σκόνης. Ανακινείται καλά και είστε έτοιμοι να δώσετε το γεύμα. Eλέγξτε την ροή της θηλής και την θερμοκρασία του γάλακτος. Πώς θα μπορέσετε να το ελέγξετε αυτό; Eίναι πολύ απλό. Αφού έχετε έτοιμο το γάλα, αναποδογυρίστε το μπιμπερό στον καρπό σας. Eλέγξτε έτσι την θερμοκρασία και ελέγξετε αν και η ροή που τρέχει το γάλα είναι σε σταγόνες (1 κάθε δευτερόλεπτο), χωρίς να το κουνάτε. Αν η ροή είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη, τότε η θηλή του μπιμπερό, δεν είναι η σωστή.

Καλύτερα κάθε γεύμα να το προετοιμάζετε την στιγμή που θέλει το παιδί να το πιει. Μην έχετε έτοιμα τα μπιμπερό με το γάλα. Eπίσης, έχετε το δικαίωμα να ξαναζεστάνετε το γάλα, μόνο μια φορά. Αν δεν το πιει, το πετάτε. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Καλό θα ήταν κατά την διάρκεια του γεύματος, τόσο στον θηλασμό, όσο και στο τάισμα με συμπλήρωμα, να διακόπτετε στην μέση το γεύμα και να προσπαθείτε για 1•2 λεπτά να ρευτεί το μωράκι σας. Το ίδιο θα κάνετε και στο τέλος του γεύματος.

Για τον λόγο, ότι το γάλα (σε μορφή σκόνης) είναι πιο δύσπεπτο από το μητρικό γάλα, ίσως παρατηρήσετε λιγότερα γεύματα και λιγότερες κενώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αν χρειαστεί να ζεστάνουμε το γάλα, το ζεσταίνουμε με την γνωστή τεχνική bain•marie.

Καθίστε αναπαυτικά και στηρίξτε κάπου την πλάτη και τα χέρια σας. Κρατάτε το μωρό, όπως όταν θηλάζετε (βλέπε παραπάνω, τεχνική θηλασμού). Γυρίστε το μπιμπερό, ώστε η πιπίλα να γεμίσει με γάλα και τοποθετείστε την θηλή στο στόμα του μωρού σας. Καθ' όλη την διάρκεια του ταΐσματος, να έχετε το μπιμπερό γυρτό.

Μετά την 10η ημέρα ζωής και εφόσον το μωράκι σας έχει ανακτήσει το βάρος της γέννησης, το αφήνεται να κοιμάται και το ταΐζεται μόνο όταν ξυπνήσει και ζητήσει γάλα. Δεν το ξυπνάτε για να το ταΐσετε.

Διατροφή Θηλάζουσας.

Εφόσον λοιπόν έχετε διαλέξει να θηλάζετε, θα πρέπει να προσέξετε για μερικές ημέρες την διατροφή σας, για τον λόγο του ότι ορισμένες τροφές (αρακάς, φασολάκια δροσερά, κολοκύθια, χόρτα, μαρούλι, λάχανο, αγγούρι, σπανάκι, μπρόκολο, γενικότερα τα πράσινα λαχανικά και σε ελάχιστες περιπτώσεις γαλακτοκομικά και γάλα), ενδέχεται να επηρεάσουν το μωράκι σας και να προκαλέσουν κολικούς (βλέπε ερώτηση 26).

Καταναλώστε άφοβα σούπες, υγρά, χαμομήλι, χυμούς και νερό, τα οποία βοηθούν πολύ στην παραγωγή γάλακτος.

Να αποφεύγετε νικοτίνη, αλκοόλ, οινοπνευματώδη, καφεΐνη, καρυκεύματα, χημικά (χρωστικές ουσίες, πρόσθετα, ζαχαρίνη, ασπαρτάμη).

Καταναλώστε μέχρι 1 καφέ την μέρα, μέχρι 1 ποτήρι κρασί ή 1 ποτήρι μπύρα (προτιμότερο χωρίς αλκοόλ). Καλύτερος χρόνος κατανάλωσης είναι αμέσως μετά τον θηλασμό, έτσι ώστε να έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών.

Εάν το μωράκι σας δεν πιάνει το στήθος, λόγω επίπεδης θηλής ή λόγω τραυματισμού του στήθους σας και δεν θέλετε να δώσετε ξένο γάλα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θήλαστρο.

 

Συσκευές του εμπορίου, οι οποίες ονομάζονται θήλαστρα και μπορείτε με αυτές να αντλήσετε το γάλα σας και να το δώσετε στο μωράκι σας.

Παρακάτω θα διαβάσετε ενδιαφέρον πληροφορίες για τα θήλαστρα (Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλαδός).

Οι μητέρες χρησιμοποιούν θήλαστρο (μηχανική αντλία γάλακτος) για ποικίλους λόγους. Ορισμένες μητέρες βγάζουν το γάλα τους για να το δώσουν στο πρόωρο ή άρρωστο μωρό τους. Άλλες μητέρες βγάζουν το γάλα τους όταν επιστρέφουν στη δουλειά ή σε άλλες δραστηριότητες τους και μερικές άλλες μητέρες θέλουν απλά να έχουν μια ποσότητα γάλακτος στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης, ακόμα κι αν δεν το χρειαστούν ποτέ.

Όποια κι αν είναι η περίπτωσή σας, η επιλογή θηλάστρου εξαρτάται από τη χρήση για την οποία το θέλετε και από τα διαθέσιμα θήλαστρα στην αγορά.

Υπάρχουν πολλοί τύποι θηλάστρων, κι αν θέλετε να πληροφορηθείτε, ένας καλός τρόπος είναι να μιλήσετε με άλλες έμπειρες θηλάζουσες μητέρες που βγάζουν το γάλα τους είτε με το χέρι, είτε με θήλαστρο.

Αρκετές μητέρες βρίσκουν πιο εύκολη και βολική την άντληση του γάλακτος με το χέρι, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να βγάζουν συχνά το γάλα τους.

Ορισμένα θήλαστρα χρειάζονται πρίζα, ενώ άλλα λειτουργούν με μπαταρίες ή είναι χειροκίνητα. Αν σκοπεύετε να παίρνεται το θήλαστρο στη δουλειά σας ή όταν ταξιδεύετε, θα χρειαστεί να σκεφτείτε αν μπορείτε να το μεταφέρετε με ευκολία. Μπορεί επίσης να προτιμάτε θήλαστρο μέσα σε ειδική τσάντα που περιέχει δοχείο ψύξης για την αποθήκευση του γάλακτος.

Τα θήλαστρα αντλούν γάλα από το στήθος με το σύστημα της αναρρόφησης. Τα πιο βολικά δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας αναρρόφησης και εκτός από αυτό, διαθέτουν αυτόματο κύκλο άντλησης που γίνεται σε δύο χρόνους, δηλαδή αναρρόφηση και επαναφορά. Θήλαστρα με 40 έως 60 κύκλους άντλησης ανά λεπτό, θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά για τη διατήρηση της πλήρους παραγωγής γάλακτος σε περιπτώσεις παρατεταμένης χρήσης. Ορισμένα θήλαστρα έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης άντλησης και από τα δύο στήθη, κάτι που μειώνει το χρόνο άντλησης και αυξάνει την ποσότητα του γάλακτος.

Ο παρακάτω πίνακας δίνει οδηγίες για τους καταλληλότερους τύπους θηλάστρων, ανάλογα με την περίπτωση και τη χρήση που γίνεται.

Η απόφαση που θα πάρετε για τον τρόπο που θα βγάζετε το γάλα σας είναι τόσο προσωπική και ξεχωριστή, όσο εσείς η ίδια και το μωρό σας. Επομένως, ακολουθήστε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Τύποι θηλάστρων.

Αυτόματες ηλεκτρικές αντλίες με έμβολο.

Αυτές οι αντλίες υψηλής ποιότητας έχουν αυτόματο κύκλο, δυνατότητα διπλής άντλησης και «μιμούνται» πιο αποτελεσματικά τον τρόπο θηλασμού του μωρού. Ορισμένες φορές αυτά τα θήλαστρα χαρακτηρίζονται ως αντλίες «νοσοκομειακού τύπου» και συνήθως ενοικιάζονται με τη βδομάδα ή με το μήνα.

Ηλεκτρικές αντλίες διαφράγματος προσωπικής χρήσης.

Οι περισσότερες από αυτές τις αντλίες έχουν αυτόματο κύκλο και δυνατότητα διπλής άντλησης. Ένα από τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας επιτρέπει στη μητέρα να κινείται κατά τη διάρκεια της άντλησης, καθώς οι δύο μονάδες άντλησης είναι τόσο μικρές που προσαρμόζονται μέσα στο σουτιέν και οι σακούλες συλλογής γάλακτος χωρούν διακριτικά μέσα σε φαρδιά ρούχα.

Μηχανοκίνητες αντλίες.

Αυτά τα μοντέλα έχουν λιγότερους κύκλους ανά λεπτό, χωρίς τη δυνατότητα αυτόματου κύκλου. Αυτό σημαίνει ότι η μητέρα θα πρέπει να διακόπτει η ίδια την αναρρόφηση κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου, χρησιμοποιώντας ένα κουμπί ή κάποιον άλλο μηχανισμό. Ορισμένες μητέρες αγοράζουν δύο τέτοιες αντλίες, έτσι ώστε να βγάζουν το γάλα τους ταυτόχρονα και από τα δύο στήθη. Αυτές οι αντλίες είναι ελαφριές και λειτουργούν είτε με μπαταρίες, είτε με ηλεκτρισμό. Είναι φθηνότερες, αλλά ενδέχεται να χρειαστούν αντικατάσταση μετά από συχνή χρήση αρκετών μηνών. Ακόμη, το κόστος των μπαταριών επιβαρύνει το συνολικό κόστος χρήσης τους.

Χειροκίνητα θήλαστρα.

Αυτά τα θήλαστρα είναι ευρέως διαθέσιμα, σε φαρμακεία και καταστήματα βρεφικών ειδών. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι:

1.    Τα κυλινδρικά θήλαστρα.

Αποτελούνται από δύο κυλίνδρους, ο ένας κινείται μέσα στον άλλον και έχουν ανάμεσά τους μια λαστιχένια φλάντζα για στεγανοποίηση. Η αναρόφηση του γάλακτος γίνεται τραβώντας τον εξωτερικό κύλινδρο προς τα έξω και η επαναφορά σπρώχνοντάς τον προς τα μέσα.

2.     Τα θήλαστρα με λαβή.

Η αναρρόφηση και η επαναφορά γίνονται πιέζοντας και αφήνοντας τη λαβή.

Η Φροντίδα του Θηλάστρου.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη φροντίδα κάθε τύπου θηλάστρου. Μετά από κάθε χρήση καθαρίστε προσεκτικά όλα τα τμήματα που έρχονται σε επαφή με το γάλα. Ορισμένες εργαζόμενες μητέρες αγοράζουν ένα επιπλέον σετ εξαρτημάτων για αυτόματες αντλίες, έτσι ώστε να μπορούν να τα καθαρίζουν στο σπίτι και όχι στη δουλειά.

Τα θήλαστρα θα πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά και να είναι βολικά στη χρήση τους. Αν η αντλία σας παρουσιάσει βλάβη ή αν δυσκολεύεστε να μάθετε τη χρήση της, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κατασκευαστή.

Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αντλιών, πιστεύει ότι το σχολαστικό πλύσιμο (όσων εξαρτημάτων πλένονται με ζεστή σαπουνάδα), λύνει τα περισσότερα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα θήλαστρο.

Πώς να Αντλήσετε το γάλα σας.

Η άντληση του γάλακτος με θήλαστρο είναι μια τέχνη που μαθαίνεται. Άρα μην εκπλαγείτε, αν στην αρχή βγάζετε λίγο γάλα. Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο να συνηθίσει προκειμένου να λειτουργήσει το αντανακλαστικό της έκκρισης του γάλακτος («κατέβασμα») με την αντλία. Καθώς μαθαίνετε να αντλείτε το γάλα σας, μπορείτε να ενθαρρύνετε το «κατέβασμά του» κοιτάζοντας μια φωτογραφία του μωρού σας ή κρατώντας ένα από τα ρουχαλάκια που φορούσε πρόσφατα. Το ελαφρύ μασάζ στο στήθος ή το απαλό στριφογύρισμα της θηλής ανάμεσα στα δάκτυλά σας, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Με τον καιρό, η άντληση με το θήλαστρο γίνεται ρουτίνα και έτσι ορισμένες μητέρες προτιμούν να κάνουν και κάτι άλλο καθώς βγάζουν το γάλα τους, όπως για παράδειγμα να διαβάζουν ένα βιβλίο ή να μιλούν στο τηλέφωνο.

Μπορεί να είναι ευκολότερο να βγάζετε το γάλα σας το πρωί, όταν αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένη. Η ποσότητα του γάλακτος που θα καταφέρετε να βγάλετε, δεν θα είναι πάντα η ίδια. Όπως επίσης, το ένα στήθος μπορεί να παράγει περισσότερο γάλα από το άλλο.

Οι μητέρες συχνά αναρωτιούνται πόσο γάλα χρειάζεται το μωρό τους. Βάσει υπολογισμών, το μωρό χρειάζεται περίπου 150ml μητρικού γάλακτος ανά κιλό βάρους, μέσα σε ένα 24ωρο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι το γάλα, είναι καλύτερα να αποθηκεύεται σε δοχεία 125ml, δεδομένου ότι τα περισσότερα θηλάζοντα μωρά προτιμούν μικρά και περισσότερο συχνά γεύματα. Η αποθήκευση του γάλακτος σε μικρές ποσότητες μειώνει τη σπατάλη και επιταχύνει την απόψυξη του (αν πρόκειται για κατεψυγμένο γάλα). Επίσης, ορισμένα μωρά πίνουν μικρές ποσότητες γάλακτος όταν μένουν με κάποιον άλλον και προτιμούν να περιμένουν τη μητέρα τους. Είναι αρκετά σπάνιο για μωρό που θηλάζει να πιεί ένα ολόκληρο μπουκάλι 250ml μητρικού γάλακτος, ακόμη κι όταν βρίσκεται σε περίοδο ραγδαίας ανάπτυξης.

Όποια κι αν είναι η επιλογή σας σχετικά με το αν θα χρησιμοποιήσετε θήλαστρο ή αν θα βγάλετε το γάλα σας με το χέρι, πιθανόν να σας καταπλήξει, το πόσο μεγάλη συναισθηματική πληρότητα σας προσφέρει το γεγονός, ότι τρέφετε το μωρό σας με το δικό σας γάλα. Θα ευχαριστιέστε να βλέπετε τα στρουμπουλά του μάγουλα και το λείο του δέρμα. Η καρδιά σας θα ευφραίνεται, γνωρίζοντας ότι προσφέρετε στο μωρό σας ένα δώρο που θα διαρκέσει για όλη του τη ζωή.

Πώς μπορώ να διατηρήσω το γάλα μου αφού το βγάλω με το θήλαστρο;

Το γάλα που βγάζετε από το στήθος σας για το μωρό σας είναι ένα πολύτιμο υγρό. Περιέχει τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό από θρεπτικά συστατικά, αντισώματα, ζωντανά κύτταρα και άλλες ουσίες που προστατεύουν το μωρό σας από λοιμώξεις και το βοηθούν να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί στο μέγιστο. Με την προσπάθεια που κάνετε βγάζοντας το γάλα σας, για να το πάρει το μωρό σας όταν δεν μπορείτε να βρίσκεστε κοντά του για να το θηλάσετε, είστε σίγουρη ότι το μωρό σας συνεχίζει να παίρνει μια ιδανική τροφή και προστασία απέναντι σε αλλεργίες και λοιμώξεις.

Επειδή το γάλα που βγάζετε με το θήλαστρο ή το χέρι είναι τόσο πολύτιμο, θα πρέπει να το μεταχειρίζεστε με προσοχή. Σκεφτείτε το σαν μια φρέσκια και ζωντανή ουσία, όχι μόνο σαν τροφή. Ο τρόπος που θα το αποθηκεύσετε επηρεάζει τη διατήρηση της θρεπτικής και ανοσοποιητικής του ποιότητας.

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος το βοηθούν να διατηρηθεί φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα ζωντανά κύτταρα και τα αντισώματα του μητρικού γάλακτος που αναστέλλουν την ανάπτυξη των μικροβίων μέσα στο έντερο του μωρού, προστατεύουν επίσης και το αποθηκευμένο γάλα από την ανάπτυξη των μικροβίων.

Υπάρχουν δοχεία κατάλληλα για την αποθήκευση του γάλακτος;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, είτε δοχεία με σκληρά τοιχώματα, είτε τα ειδικά σακουλάκια αποθήκευσης γάλακτος. Από τη μια μεριά, τα σκληρά δοχεία από γυαλί ή πλαστικό προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία στο γάλα, από την άλλη μεριά όμως τα ειδικά πλαστικά σακουλάκια για την κατάψυξη του γάλακτος είναι πιο πρακτικά και πιάνουν λιγότερο χώρο μέσα στην κατάψυξη.

Τα γυάλινα και πλαστικά δοχεία, θα πρέπει να έχουν καπάκι που να εφαρμόζει καλά. Πριν την χρήση τους, θα πρέπει να σαπουνίζονται με ζεστό νερό, να ξεβγάζονται καλά και να στεγνώνονται στον αέρα. Δεν θα πρέπει να γεμίζονται μέχρι το χείλος αλλά να υπάρχει τουλάχιστον 3 εκατοστά κενό, επειδή το γάλα διαστέλλεται όταν καταψύχεται.

Τα σακουλάκια αποθήκευσης γάλακτος μπορούν να προσαρμοστούν απευθείας πάνω στο θήλαστρο, έτσι ώστε οι μητέρες να συλλέγουν και να αποθηκεύουν το γάλα τους μέσα στο ίδιο δοχείο. Ορισμένες μητέρες αποθηκεύουν το γάλα τους μέσα στα πλαστικά σακουλάκια μιας χρήσης που είναι ειδικά σχεδιασμένα για μπιμπερό. Αυτά τα σακουλάκια είναι λιγότερο ανθεκτικά από τα άλλα και δεν είναι φτιαγμένα για την αποθήκευση γάλακτος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επειδή επομένως υπάρχει κίνδυνος να σχιστούν, καλό είναι να χρησιμοποιούνται διπλά. Σε όλων των ειδών τα σακουλάκια είναι καλή ιδέα πριν σφραγιστούν να αφαιρεθεί ο αέρας και να υπάρχει ένα κενό 3 εκατοστών περίπου για τη διαστολή που γίνεται όταν το γάλα καταψυχθεί. Τα σακουλάκια μπορούν να στηριχθούν μέσα σε ένα άλλο δοχείο όταν μπουν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Βάλτε μόνο 60•120ml γάλακτος μέσα σε κάθε δοχείο, την ποσότητα δηλαδή που πιθανότατα θα θέλει να πάρει το μωρό σας σε κάθε γεύμα.

Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο γάλα σε ένα δοχείο κατεψυγμένου γάλακτος, αρκεί η ποσότητα του φρέσκου γάλακτος να είναι μικρότερη από αυτήν του κατεψυγμένου. Πρώτα, παγώστε το φρέσκο γάλα για 30 λεπτά στο ψυγείο και μετά προσθέστε το στο κατεψυγμένο.

Βεβαιωθείτε ότι κάθε δοχείο γάλακτος έχει την ημερομηνία που το βγάλατε. Αν το γάλα σας πρόκειται να δοθεί στο μωρό σας από το προσωπικό ενός παιδικού σταθμού, μην ξεχάσετε να προσθέσετε και το όνομα του μωρού σας επάνω στην ετικέτα.

Αν η ροή του γάλακτος στο στήθος σας είναι φυσιολογική και το παιδί σας πιάνει το στήθος, μην χρησιμοποιείτε τα θήλαστρα. Υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η φυσιολογική ροή.

Ο χρόνος διατήρησης του μητρικού γάλακτος.

Το καλύτερο θα ήταν το μωρό σας να πρέπει να παίρνει γάλα που έχει διατηρηθεί στο ψυγείο κι όχι στην κατάψυξη. Ορισμένα από τα αντιλοιμώδη στοιχεία του μητρικού γάλακτος καταστρέφονται με την κατάψυξη. Παρόλα αυτά όμως το κατεψυγμένο γάλα συνεχίζει να προσφέρει προστασία από λοιμώξεις και αλλεργίες και είναι κατά πολύ καλύτερο για το μωρό από το ξένο γάλα.

Το χρονικό διάστημα διατήρησης του μητρικού γάλακτος εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Ακολουθήστε τις οδηγίες του πίνακα.

Καταψυγμένο γάλα που έχει αποψυχθεί μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και 24 ώρες. Αποψυγμένο γάλα δεν μπορεί να ξανακαταψυχθεί. Δεν είναι γνωστό το κατά πόσο το μητρικό γάλα που μένει μετά από ένα γεύμα, μπορεί με ασφάλεια να δοθεί στο μωρό στο επόμενο γεύμα ή αν θα πρέπει να πεταχτεί, όπως γίνεται με το ξένο. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το μητρικό γάλα επιβραδύνει την ανάπτυξη των μικροβίων και επομένως μπορεί να είναι ασφαλές να διατηρηθεί το γάλα που έχει μείνει μέσα στο ψυγείο για το επόμενο γεύμα.

Το μητρικό γάλα μπορεί να αποθηκευτεί μέσα σε ένα συνηθισμένο ψυγείο στη δουλειά ή στον παιδικό σταθμό. Το Αμερικανικό κέντρο ελέγχου λοιμωδών νόσων, καθώς και οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ συμφωνούν ότι το μητρικό γάλα δεν περιλαμβάνεται σε εκείνες τις ουσίες του σώματος για τις οποίες απαιτείται ειδική μεταχείριση και διατήρηση σε ξεχωριστό ψυγείο.

Για να διατηρήσετε το γάλα παγωμένο όταν δεν υπάρχει ψυγείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μονωμένο ψυγειάκι χειρός με τις ειδικές παγοκύστες. Ιδιαίτερα όταν έχει αρκετή ζέστη, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε ένα τέτοιο ψυγειάκι όταν μεταφέρετε το γάλα από τη δουλειά ή το πηγαίνετε στον άνθρωπο που φροντίζει το μωρό.

Η χρήση του αποθηκευμένου γάλακτος:

  • Το μητρικό γάλα όταν αποθηκεύεται χωρίζεται σε στρώματα γάλακτος και κρέμας. Αυτό είναι το φυσιολογικό του. Πριν το δώσετε στο μωρό σας, ανακινήστε το ελαφριά για να ανακατευτεί.
  • Το μητρικό γάλα θα πρέπει να αποψύχεται και να ζεσταίνεται με προσοχή. Όπως η κατάψυξη καταστρέφει κάποια από τα ανοσοποιητικά στοιχεία, το ίδιο ισχύει και με την υψηλή θερμοκρασία, η οποία επηρεάζει αρνητικά τις ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος.
  • Κατεψυγμένο γάλα: Τα δοχεία θα πρέπει να αποψυχθούν κάτω από το κρύο νερό της βρύσης και σταδιακά η θερμοκρασία του νερού να αυξηθεί, μέχρι να ζεσταθεί το γάλα στην επιθυμητή θερμοκρασία για να ταϊστεί το μωρό. Ένας άλλος τρόπος είναι να τοποθετηθεί το δοχείο•μπιμπερό•σακουλάκι μέσα σε μια κατσαρόλα με ζεσταμένο νερό. Αν χρειαστεί, μπορείτε να βγάλετε το δοχείο•μπιμπερό•σακουλάκι και να ξαναζεστάνετε το νερό. Το γάλα δεν θα πρέπει να ζεσταθεί απευθείας πάνω στο μάτι της κουζίνας.
  • Παγωμένο γάλα: Ζεστάνετε το γάλα για αρκετά λεπτά αφήνοντάς το κάτω από το ζεστό νερό της βρύσης. Διαφορετικά μπορείτε να τοποθετήσετε το δοχείο•μπιμπερό•σακουλάκι μέσα σε μια κατσαρόλα με ζεσταμένο νερό. Μην ζεστάνετε το γάλα απευθείας πάνω στη φωτιά.
  • Μην χρησιμοποιήσετε φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε μητρικό γάλα. Όταν το γάλα παραζεσταθεί, αρκετές από τις ευεργετικές του ιδιότητες καταστρέφονται. Γενικά το γάλα του μωρό δεν θα πρέπει να ζεσταίνεται μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα ζεσταίνουν ανομοιόμορφα ένα υγρό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «καυτές περιοχές» μέσα σε αυτό, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για ένα μωρό.

Ενώ θηλάζω παρουσιάζω συμπτώματα ίωσης (πυρετό, καταρροή, πόνο στα κόκκαλα). Μπορώ να συνεχίσω τον θηλασμό; Μπορώ να πάρω φάρμακα; Τι πρέπει να προσέξω;

Το κυριότερο που θα πρέπει να προσέξετε, είναι να μην μεταδώσετε την ασθένεια σας στο μωράκι σας. Αν το μωράκι σας βρίσκετε σε ηλικία μικρότερη των 3 μηνών και παρουσιάσει πυρετό πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα το πλησιέστερο νοσοκομείο για τον απαραίτητο έλεγχο.

Τα μικρόβια μεταδίδονται με τον βήχα, φτέρνισμα, με τα χέρια κ.α. Για αυτό τον λόγο συστήνεται καλό πλύσιμο των χεριών και να φοράτε μάσκα (όσο υπάρχει άμεση επαφή με το μωράκι σας.

Όσο αφορά τον θηλασμό, συνεχίζεται να θηλάζετε κανονικά (εκτός εάν έχετε θερμοκρασία >40 βαθμούς Κελσίου). Το γάλα σας προστατεύει το μωρό σας από το να μην κολλήσει το κρυολόγημα. Στο γάλα σας περνούν τα αντισώματα που φτιάχνονται από τον οργανισμό σας και έτσι προστατεύετε το μωράκι σας.

Τα περισσότερα αντιπυρετικά και αντιβηχικά φάρμακα επιτρέπονται, αλλά πάντα να συμβουλεύεστε τον/την παιδίατρο σας.